Wednesday, November 01, 2006

Nasihat dari Makcik Faraheen @ Dr Noni..


Baru habis chat dgn makcik (lebih senang panggil Kak, sebab dari kecik dah panggil Kak kan.. hehe) Noni. Banyak juga pengisian yang telah diberikan...

aie144: ***** tu dah ada calon kan..
aie144: bile dia nak kawin pula..?
Ummu Itqan: *****?
Ummu Itqan: bila ek? Allahua'lam...
Ummu Itqan: tau nak bercinta jek
Ummu Itqan: tapi tak ada idea pasal nak bina keluarga
Ummu Itqan: sume dah terpengaruh ngan filem
aie144: hehe
aie144: kak tak nasihat dia ke
Ummu Itqan: dulu akak pun tak faham sangat pasal perkara ni
Ummu Itqan: tapi lelama tu jadi faham
Ummu Itqan: akak ambil keputusan kahwin ngan org yg akak kenal tak ampai 6 bulan
Ummu Itqan: tu le... bab nih kena tawakkal lebih
aie144: ooo..
Ummu Itqan: tapi tak ramai yg nak faham..
Ummu Itqan: sbb
Ummu Itqan: neraka dikelilingi dgn perkara yg seronok dan senang
Ummu Itqan: sedangkan jalan ke syurga.. mahar nya terlalu tinggi
aie144: hehehe...betul tu kak
Ummu Itqan: benda cam kawen nih
Ummu Itqan: atau apa2 jek la..
Ummu Itqan: bukan bergantung ngan result semata2.. cthnya dapat kawen ngan minah yg alim waro etc...
Ummu Itqan: tapi x jaga proses perkenalan pun x jadi jugak
Ummu Itqan: cuma apa yg ust hasrizal sebut dalam artikel dia pasal kawen2 nih la..
Ummu Itqan: banyak kebenarannya
Ummu Itqan: dulu akak pun termasuk dalam golongan yg ingat budak2 pompuan yg waro terlebih tu melemaskan.. heheh sbb jalan sampai langgo tiang etc
Ummu Itqan: pastu bila dapat kesedaran, kita plak jd cam dia...
aie144: hehehe
Ummu Itqan: tapi hakikatnya yg sebenar kena bersederhana... itu hikmah yg tak semua org ada...
aie144: masa bila tu kak dpt kesedaran tu
Ummu Itqan: alerr
Ummu Itqan: akak kan skolah agama dulu
Ummu Itqan: tapi akak ni biasa2 jekk
Ummu Itqan: tak ada la alim veveno
Ummu Itqan: hikmah tu dtg lepas akak kawen la... mostly
Ummu Itqan: kadang akak tgk akhawat yg terlalu pentingkan jamaah
Ummu Itqan: terlupa pulak bab asas2
Ummu Itqan: cam hubungan bakal suami dgn famili
Ummu Itqan: ketepatan masa
Ummu Itqan: solat di masjid
Ummu Itqan: kecermatan kerja
Ummu Itqan: kadang sume tu tak diambil peduli semata2 mamat tu ada fikrah
Ummu Itqan: yg sebaliknya pun berlaku
Ummu Itqan: tu yg ada akhawat yg kadang baju kusut masai sbb zuhud kononnya pun terpaksa ikhwah pilih
Ummu Itqan: semata2 nak jaga wanita tuh
Ummu Itqan: pada akak benda2 asas pun kena amik peduli
Ummu Itqan: sbb kalau tidak camana kita nak hidup ngan dia sampai mati?
Ummu Itqan: err faham ke?
Ummu Itqan:
aie144: faham2
aie144: betul la apa kak cakap tu..
Ummu Itqan: he
Ummu Itqan: lagi satu pesan ustaz hasrizal
Ummu Itqan: kita hidup utk memberi mmg betul sesangat
Ummu Itqan: cam tu gak dalam urus soal perkahwinan
Ummu Itqan: niat nak beri
Ummu Itqan: kalau kita expect nak dapat
Ummu Itqan: mmg patah hati jek la setiap hari
Ummu Itqan: tambah kalau sebelum kt kawen
Ummu Itqan: kita dah expect akhawat nih sure bagus gilerrr
Ummu Itqan: skali dah kawen walaupun dia tak teruk tapi biasa2 je
Ummu Itqan: qiyam kekadang...
Ummu Itqan: terlepas gak subuh... subuh dinasour...
Ummu Itqan: quran kadang baca kadang simpan
Ummu Itqan: mulalah kita nyesal.. alamak ntah2 kalau pinang B lebih baik isteri aku nih
Ummu Itqan: tapi niat kita apa?
Ummu Itqan: kawen utk beri bukan utk terima semata2.. kalau dapat.. itu satu bonus...
Ummu Itqan: n mcm ust hasrizal kata.. jika kita sedia beri
Ummu Itqan: pasangan akan automatik bagi balik kat kiter
Ummu Itqan: pastu lak... perkahwinan ni cam anak baru lahir..
Ummu Itqan: bukan terus pandai berlari
Ummu Itqan: kena belajar sama2...
Ummu Itqan: tegur, betulkan etc...
Ummu Itqan: tapi yg penting niat kawen kenapa.... kalau kerana Allah, insyaallah ok...
Ummu Itqan: tapi hidup ada pasang surut...
Ummu Itqan: kalau di atas, dipupuk dgn lebih kasih dan sayang
Ummu Itqan: tp kalau dibawah.. kena insaf dgn t'jaawab dan peranan
Ummu Itqan: hehe
Ummu Itqan: sume dalam artikel ust hasrizal
Ummu Itqan: kadang ada pasangan cepat tangkap ilmu.. kadang slow cam siput...
Ummu Itqan: so saling lah melengkapi
Ummu Itqan: dan paling utama... jujur... dan percaya pada pasangan... sebagaimana kita nak meraka jujur pada kita.
Ummu Itqan: kena sesama jaga la.. sbb itu kita ada islam.. iman dan ihsan..
Ummu Itqan: ma hua ihsan?
Ummu Itqan:
aie144: apabila buat ibadah, seolah2 kita melihat allah.. dan kalau kita tak rasa, allah melihat kita..
Ummu Itqan: ahsanta!
Ummu Itqan: al ihsanu an ta'budallah kaannaka taraka, fain lam tarahu, fa innahu yaraka
Ummu Itqan:
Ummu Itqan: oh ye... lagi satu
Ummu Itqan: zaman nak memilih ni apa doa kita pada Allah?
aie144: tak sure la kak
Ummu Itqan:
Ummu Itqan: ehem
Ummu Itqan: doa kita...
Ummu Itqan: supaya Allah beri yg terabik buat kita
Ummu Itqan: sbb kita manusia tak tau apa yg baik.. sbb ilmu kita sangat terhad....
Ummu Itqan: terabik=terbaik
Ummu Itqan: ayat al-baqarah: 286 kata apa?
aie144: Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya
Ummu Itqan: yup...
Ummu Itqan: if it's beyond us, it is beyond us but Allah is Most Gracious. Most Merciful
aie144: betul kak..
Ummu Itqan: cam akak kata tadi.. end result Allah yg bg
Ummu Itqan: tapi usaha, proses, kita yg jaga...
Ummu Itqan: begin with end in mind... kata stephen covey... cam lelain gak, seek first to understand than to be understood...
Ummu Itqan: hidup kita ni a constant struggle..
Ummu Itqan: struggle to nurture our iman,
Ummu Itqan: to fight agaianst nafsu yg tak baik
Ummu Itqan: to fill our time properly
Ummu Itqan: to infaq our money
Ummu Itqan: nape nak struggle? to prove our surrender to Allah yg jadikan kita dan tak cukup tu, sustain kiter...
Ummu Itqan: ala, cam baba cthnya belikan aie kete... tak cukup tu bagi duit minyak parking servis kereta, basuh etc...
Ummu Itqan: itupun kita ah happy sangat kalau dapat nikmat cam tuh
Ummu Itqan: tapi ngan Allah fabiaayi aalai rabbikuma tukazziban?
Ummu Itqan:

7 comments:

nurul78 said...

teringat kak farah.yg study adelaide kan? ada blog/email dia?nak keep in touch. jazakallah..

jabbar said...

satu post yg cukup menarik, seronok aku membacanya! bagi aku yang penting antara pasangan ialah, jujur,setia,memahami,sabar,tolerate. yg paling utama dua2 kena saling melengkapkan diri dalam mencukupkan diri untuk beribadah kepada Allah

aie144 said...

boleh. tapi kiranya bukan disini.. sbb takut orang lain guna utk tujuan yang bukan2.. protect privacy juga kan..

nurul78 said...

Ok, camana nak email privacy pd aie?

aie144 said...

email kat ana. aie144@yahoo.co.uk ..

Mak Long Aie said...

Asm Aie
Dah habih exam ye...ngah cakap ngan kak Noni anak tok chu Lon. Saje try memblog...tapi tak reti...how's your exam...Nana tgh pulon...

Tok mak tok ayah sakit...

Anonymous said...

:) bagus nasihat2 makcik nonie.Minta juga dia nasihat2 camana nak menjaga diri waktu berhubung sblm kawin. usahlah dilayan bakal tu lebih2.InshaAllah layanan2 istimewa tu akan dapat lepas kahwin. batasan syariat kenalah jaga. Hanya Allah yg tahu. Moga menjadi pengajaran.